top of page
waasdaniela

Smaakvol Santorini

“Overtoerisme, recordaantal bezoekers op Santorini”

 

Niet echt een veelbelovend uitzicht voor een relaxte vakantie. Maar ja, we hadden alles al geboekt toen ons dit ter ore kwam. En omdat we niet zo op de hoogte zijn van de Europese bestemmingen en normaal gesproken niet tijdens schoolvakanties gaan, hadden we hier simpelweg niet aan gedacht.

 

De vlucht met Transavia was in ieder geval niet vol en we landen om 09:40 uur op het vliegveld van Santorini. De chauffeur stond al klaar en binnen 10 minuten waren we in het prachtige Katikies Garden. Meer over dit bijzondere hotel kun je lezen bij de “Pareltjes” op onze site.

 

Als men het over Santornini heeft dan worden de witte huisjes en blauwe daken genoemd. Nou zagen wij die in eerste instantie niet zoveel in Fira maar het blauw is van de daken van de kerkjes die er uiteindelijk best veel blijken te zijn.




Fira is de hoofdstad van Santorini en vooral heel pittoresk met de smalle straatjes en mooie uitzichten. Aan souvenirwinkels en restaurants geen gebrek hier! De kleine haven ligt een stuk lager en is te bereiken met een kabelbaan (€ 6 p.p.) of je kunt het ezelspad kiezen (566 treden). Zelf heb ik de ezeltjes maar één keer gezien maar echt diervriendelijk is het natuurlijk niet om op zo’n ezel naar boven te gaan in de hitte. De cruiseboot toeristen zijn degene die voornamelijk gebruik maken van de kabelbaan.

 

Fira gaat naadloos over in het kleine dorpje Firostefani. Je vindt hier ook genoeg leuke accommodaties en restaurants. Vanuit dit dorpje kun je via de kustweg naar Fira lopen, echt een aanrader. Andersom kan ook, dan is het wat meer klimwerk. Onderweg heb je mooie uitzichten, kom je een hele gave boekwinkel tegen en zijn er genoeg plekjes om een drankje te doen. In de avond is er Volkan Cinema, hier werd Mama Mia getoond en de bezoekers hadden een koptelefoon op met geluid.



Het eiland verkennen

 

We hebben drie dagen een auto gehuurd om het eiland een beetje te verkennen. Je kunt dit ook per quad of scooter doen maar zo’n quad is echt overbodig. Verder is er een goed bussysteem op het eiland met veel stops. Het hoofdbusstation is in Fira en ook op deze manier kun je het eiland prima verkennen als je het niet zit zitten om zelf te rijden.

 

Bovendien worden er overal tours over het eiland aangeboden dus dat is ook nog een optie.

 

Met de auto is het handig om via Google de centrale parkeerplaats in te geven als coördinatiepunt. Op veel plekken moet je buiten het centrum parkeren, alleen in Oia hebben we betaald, de rest was gratis.

 

Voor spectaculaire zonsondergangen moet je in Oia zijn, ze hebben zelfs een sunsetboulevard. Het heeft een luxere uitstraling dan Fira, veel accommodaties zijn tegen de caldera aangebouwd wat spectaculaire uitzichten oplevert maar ook weinig privacy. En je betaalt vaak de hoofdprijs. Vanaf de boulevard zijn er veel zijstraatjes van waar je iedere keer weer een ander uitzicht over de stad en de caldera hebt.

 


Op mijn lijstje stond de wandeling van Fira naar Oia maar ik wilde dit niet op eigen houtje doen. Na mijn ervaring in India waar ik flauwgevallen ben, zag ik het niet zitten om in deze warmte er alleen op uit te trekken. Ik had een georganiseerde tour geboekt maar deze ging helaas niet door juist vanwege de hitte. Ik denk overigens dat het wel prima zelf te doen is maar neem veel water mee en wat te eten want je komt onderweg weinig tegen. Aangekomen in Oia kun je dan de bus of taxi terugnemen als je in Fira verblijft.

 

De plekjes die wij bezocht hebben zijn het Arkotiri Lighthouse op het uiterste puntje van het eiland. Er stond heel veel wind die dag. In Arkotiri zelf lunchen we bij Paradise, sfeervolle tuin, goede koffie en je kunt hier ook overnachten. Het restaurant aan de overkant heet Misteli, zij maken hun gerechten van simpele, lokale ingrediënten.

 

Red Beach hebben we niet bezocht omdat er geen mogelijkheid was om te parkeren. We reden door naar Megalochori waar je het beste op de centrale parking kunt parkeren om vervolgens het centrum in te lopen. Er is een leuk pleintje met een aantal restaurants en terrassen. Wij doen een drankje bij Olio en kopen er nog een fles lijfolie van Kreta. Het dorpje zelf stelt niet heel veel voor maar het is sfeervol en leuk om er doorheen te lopen.

 

De route naar Pyrgos is een slinger de slang weg naar boven. Vanuit de parkeerplaats lopen we nog verder naar boven, hebben een heel goed uitzicht op de luchthaven en zien heel wat vliegtuigen komen en gaan in korte tijd. Door kleine smalle straatjes wandel je naar boven waar je naast kerken en een souvenirwinkeltje niet heel veel tegenkomt. We rijden nog naar het hoogste punt van het eiland van waar je alles heel goed kunt overzien.

Vanuit hier rijden we naar Kamari wat de drukste strandbestemming van het eiland zou moeten zijn. Het is een langgerekt zwart zandstrand, we voelen niet de behoefte om dit te bezoeken.

 

Verder hebben we nog een stop gemaakt bij Black Beach waar je veel strandbedjes en heel veel restaurantjes vindt die je proberen binnen te lokken. Maar mocht je een dagje aan zee willen doorbrengen dan kan dat prima hier.




 

Een overzicht van de restaurants die we bezocht hebben:

 

Fira

·      Selene – fine dining in de prachtige kloostertuin in Katikies Garden, gebruik van lokale producten en mooie wijnen, verrassende smaakcombinaties, sterwaardig. Ook wijnproeverijen mogelijk.

·      AB Fab – Leuke lunchplek gerund door een Griekse familie

·      Salt & Pepper –  de eigenaresse Irina is al een reden om deze plek te bezoeken maar daarnaast serveren ze heerlijke vis- en Grieksegerechten. Grote porties, gratis dessert en niet duur

·      Zuzu (Firostefani) – Minimalistische inrichting maar prachtig opgediende kleinere gerechten en overheerlijke sushi

·      Idol – mooi uitzicht op de zonsondergang, eten was oké maar je betaald vooral voor het uitzicht

·      China Famous Food – voor weinig geld kun je hier heerlijk Chinees eten, Chinese atmosfeer (dus niet heel gezellig) maar wel goed. Aanrader: kip in zwarte bonensaus

·      Momo – Indiaas | Thais restaurant aan een pleintje waar meerdere eettentjes zijn gevestigd. Betaalbare goede maaltijd, lekkere naan.

·      Volkan Pizza – hier heb je een mooi uitzicht over de caldera en de zonsondergang. Goede pizza’s maar de bediening deed geen moeite. Volkan heeft iets verderop nog een restaurant, Volkan on the Rocks. Hier hebben wij na het wandelen een eigen gebrouwen biertje gedronken.

 

Oia

·      Thalassia – mooi uitzicht over de caldera, wij namen de visschotel voor 2 personen. Erg goed en heel betaalbaar voor de plek waar het zit

 

Pyrgos

·      Johnnie – Centraal gelegen in het dorpje, leukei nrichting en als je wilt kun je hier ook waterpijp roken

 

Megalochori

·      Olio – Centraal op het middenpleintje, wij hebben hier alleen een drankje genomen.    



We hadden nog een lunch geboekt bij Santo Wines maar een migraineaanval gooide roet in het eten. Wel hebben we hier nog mooie wijnen gekocht. We waren verbaasd over de kwaliteit van de wijnen van het eiland maar ook uit andere delen van Griekenland. We hadden er nooit zo bij stil gestaan dat hier ook hele mooie wijnen geproduceerd worden. De productie op Santorini is vaak te klein voor de export maar dat maakt het des te leuker om ze hier te kunnen proeven.

 

Ik snap dat het eiland een trekpleister is en heel “Instagramable” maar dat het voor de bewoners soms wel (te) veel kan zijn. De meeste mensen werken alleen in het seizoen op het eiland en in de winter vertrekken ze naar hun huis op het vasteland. Vanaf november t/m februari is het dan ook uitgestorven. In maart komt het heel langzaam weer op gang.

 

Maar houd je van Wine & Dine, goede restaurants, sfeervolle accommodaties en prachtige uitzichten, dan zit je op Santorini zeker goed. Bezoek het eiland in mei of september om de

grote drukte voor te zijn.



5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page