Culinair Bonaire
- waasdaniela
- 19 mei
- 4 minuten om te lezen
Misschien niet direct de eerste reden om Bonaire te bezoeken maar wel eentje die aandacht verdiend. Want Fine Dining op dit heerlijke Caribische eiland is in opkomst!
Ā
Naast het bekende Brass Boer zijn er een aantal plekken waar je heerlijk kunt eten in een prachtige setting aan het water of in een unieke accommodatie.
Ā
De afgelopen twee weken hebben wij verschillende restaurants bezocht en waren aangenaam verrast.
Ā
Als eerste stond Brass Boer op de planning. Hier zijn we tijdens onze eerste bezoekjes aan het eiland ook al een aantal keren geweest. Schitterend gelegen aan het water en de rotsen op Punt Vierkant blijft dit een sfeervolle plek met zeer goed eten. Ik denk dat ze één van de eerste waren die Fine Dining op de kaart hebben gezet op het eiland. De verwijzingen in hun gerechten naar lokale producten en plekjes op het eiland sluit aan bij hetgeen de Librije in Nederland al jaren doet. Denk aan de snapper uit de zoutpannen, hun eigen versie van sopi di karni met lamsnek en als toetje de oostkuststenen gemaakt van chocolade en amarena kersen.
Ā
Het was de eerste dag dat ze weer open waren na het overlijden van Jonnie Boer. Het zal ongetwijfeld een harde klap zijn geweest voor de medewerkers en we wijten de mindere service van deze avond dan ook daar maar aan. Een groep jonge mensen die soms haast leken te hebben, ook zelf nog even op het kaartje moesten kijken wat ze serveerden, en onze klacht over de slechte koffie niet helemaal leken te begrijpen.
De volgende plek op onze lijst was BiƱa, wat wijn betekent in het Papiaments. Gelegen op het Chogogo resort misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij Fine Dining maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Je moet wel dwars door het resort om bij het restaurant te komen maar het is mooi gelegen aan het eigen strand met uitzicht op zee. Onze gastvrouw Mirthe en de sommelier uit Nieuw-Zeeland droegen zeker bij aan een mooie ervaring deze avond. En natuurlijk het heerlijke eten. Wij kozen voor het vijf gangen verrassingsmenu met bijpassende wijnen. Maar ook 3 of 4 gangen is mogelijk en Ɣ la carte. En verrast werden we, mooie smaakcombinaties en gebruik van lokale producten. Een aanrader wat ons betreft.
Nog niet zo heel lang open is het restaurant Flora, gevestigd in het voormalige The Bonarian, nu Hotel Bougainvillea. Met de aankomende vliegtuigen aan de horizon, het gebruik van een reling en de klotsende golven onder je, waan je je op het dek van een (cruise)schip. Je kunt starten met een aperitief (met of zonder alcohol) en daarbij een klein hapje (bv een oester) nemen. De menukaart bevat een aantal kleinere koude en warme gerechten. Hier kun je er 3, 4 of 5 uit kiezen. Voor het nagerecht is weer een aparte kaart.Ā Ik koos het buikspek met paling en de tonijn als koude kant, de lionfish en het lam van de warme kant. Voor mij geen dessert maar er staat onder andere een kaasplank van Het Kaasatelier uit Oud Gastel op. Niet zo gek want Denise Choufoer die het hier samen met haar vriend runt, komt uit Roosendaal en heeft bij het restaurant 1857 gewerkt. Zij hebben onlangs hun eerste Michelinster gekregen. Flora is recentelijk geopend en je merkt dat de bediening nog niet helemaal op elkaar ingespeeld is. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt. Voor het eten moet je hier in ieder geval zeker naar toe!
De absolute verrassing kwam voor ons in de vorm van een appje van chef Jochem de Heer. Chefs BonaireĀ is een concept waarbij drie chefs onder toeziend oog van de gasten het diner bereiden. Met 16 zitplaatsen aan de bar die gesitueerd is rondom het kookeiland waar het allemaal gebeurd. Een plekje moet je al maandenlang van tevoren reserveren en we hoorden dat ze met Kerstmis zelfs een wachtlijst hadden van maar liefst 360 mensen! Aangezien wij nooit heel ver van tevoren weten wat onze vakantieplannen zijn, was er ook nu geen plaats meer bij deze unieke culinaire ervaring tijdens ons verblijf. Dus dan maar op de wachtlijst. En zo waar, drie dagen voor vertrek kwam het appje of we nog tijd en zin hadden om aan de bar te komen zitten. Nou dat hadden we zeker!
Ā
En we werden absoluut niet teleurgesteld. De avond start om 19:00 uur waar je wordt ontvangen door een van de chefs die je naar je plaats aan de bar begeleidt. Het restaurant bevindt zich op het terrein van Bamboo Bonaire en je waant je onder een enorme palapa. Wij zaten op de hoek waar we alles volledig mee kregen. De uitleg was in het Engels omdat er ook Amerikaanse gasten bij waren. We startten met een amuse van kreeft en risotto gebaseerd op de Siliciaanse aracini. We kregen onder andere garnalen en kalfsvlees gegaard in de Green Egg, rauwe tonijn, buikspek en een toetje met een quenelle van bananenmousse. Dit is uiteraard veel simpeler omschreven dan dat het in werkelijkheid was, de fotoās spreken voor zich.
En tip die we van ƩƩn van de chefs kregen was Wanapa. Een sfeervol hotel waar je in het restaurant ook fine dining kunt verwachten. Die staat dus op het lijstje voor een volgend bezoek.
Ā
Dus mocht je net als ik geen duiker zijn dan zijn deze mooie restaurants zeker de moeite waard om het eiland te bezoeken. Dat Culinair een belangrijk thema voor het eiland is blijkt ook uit het jaarlijkse evenement Bonaire Culinair. Dit vindt plaats van 29 mei t/m 12 juni. Bij verschillende restaurants kun je tegen een gereduceerde prijs eten om je kennis te laten maken met hun gerechten. Via onderstaande link vind je meer informatie.
Ā
Ā
DisfrutĆ” di bo kuminda!
Kommentare