top of page

Cruisen naar Noorwegen

Bijgewerkt op: 1 okt. 2023

Vorige week ben ik, Lianne, op uitnodiging van de Holland America Line (HAL) mee geweest op een cruise naar Noorwegen. Het schip heet de ms Rotterdam maar het vertrek is uit Amsterdam op zaterdag 16 september. Het cruiseschip lijkt groot, vooral in sommige kleinere plaatsjes in Noorwegen, echter in de wereld van de cruiseschepen is dit een “kleintje”. Met plek voor 2.668 passagiers en de stijlvolle inrichting is dit een perfect schip voor wie vanuit Nederland wil vertrekken.

De eerste dag breng je door op zee, voor ons als reisagenten was deze dag perfect voor een rondleiding waarbij we alle faciliteiten hebben bekeken en verschillende hutcategorieën konden bezichtigen, waaronder een binnen-en buitenhut, de Signature- en de Neptunus Suite. We sliepen zelf in een balkonhut dus uit eigen ervaring kunnen we daarvan zeggen dat het wel heel fijn is om naar buiten te kunnen en op het balkon te zitten, kijkend naar de omgeving die voorbijglijdt of de ondergaande zon op zee.


Aan boord is er genoeg te doen, van fitness tot zwembad, van een sportdek tot workshops van bv origami. En ook qua eten en drinken is er een zeer ruim aanbod, de hoofdmaaltijden kunnen in de main dining room worden genoten (met of zonder vaste zitting) of in Lido Market, een buffet restaurant. Daarnaast zijn er meerdere plekken zoals de Gelato bar voor verse sappen, smoothies en ijs, een pizzeria, de Dive-In voor een hamburger, frietjes of een hotdog en er is zelfs een Grand Dutch Café aan boord waar ze bitterballen en Bossche Bollen serveren. Deze bar heeft heerlijke koffies en is zeer populair onder alle gasten en zeker niet alleen de Nederlanders.


De tweede dag kwamen we al vroeg aan in Oslo en lag het schip op een perfecte locatie in de stad, tegenover het Operahuset. Na ontscheping is dit dan ook de eerste stop en vanaf het dak van dit gebouw heb je een mooi uitzicht over de stad. Het is speciaal gemaakt om er over te wandelen en het is tevens een gave zitplek. De innovatieve structuur van het Operagebouw laten je verschillende, verassende uitzichten over de stad zien.


Verder gewandeld naar het paleis en daarna door naar het Vigelandpark of het beeldenpark. De beelden zijn echt prachtig met emoties waardoor het net echte mensen zijn. Oslo is één van de best beloopbare hoofdsteden ter wereld dus er zijn heel veel verschillende wandelmogelijkheden. Ben je vooral geïnteresseerd in kunst en cultuur dan is een bezoek aan het nieuwe MUNCH museum een must. Je hoeft overigens het museum niet in om veel kunst te zien. In Oslo wemelt het van de “Streetart.” Straatkunst is letterlijk op iedere hoek van de straat te zien, en er duiken steeds weer nieuwe kunstwerken op.


Volgende stop is het Radhuset waar het interieur bestaat uit prachtig geschilderde muren. Jaarlijks wordt hier ook de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. En daarna even lekker struinen langs en in de winkeltjes van Oslo om vervolgens om 16:30 weer aan boord te gaan.Het mooie aan cruisen is dat je bij het wakker worden ineens in een andere plaats bent en daar heb je niets voor hoeven doen! Vandaag ligt het schip in Kristiansand, de 5 na grootste stad van Noorwegen en in het zuiden gelegen. De Noren noemen deze streek de “Sunshine Coast” omdat hier het meeste zon is. Ook vandaag stelde de zon ons niet teleur, ondanks de slechte voorspellingen.


Een lekkere Hollandse activiteit op het programma vandaag: Fietsen! En dat doen we met Go Norway, het bedrijf van de Nederlandse Sonja die namens Baja Bikes de fietstocht uitvoert. Erg verrassend, we fietsen op gloednieuwe Liv e-bikes eerst door het centrum maar daarna de prachtige natuur in met als afsluiting het uitzichtpunt op Odderoya (Oya met een streepje door de o is Noors voor eiland).


De Noren hebben een mooie manier van leven: de natuur speelt een hele belangrijke rol, de scholen gaan regelmatig de natuur in met hun leerlingen. Ook het allemansrecht is bijzonder, alles is van iedereen en je mag overal gebruik van maken.

Als je in de fout gaat en in de gevangenis beland, verdien je een 2e kans. Gevangenen worden met een enkelband om aan het werk gezet om het slagen van de terugkeer in de maatschappij zo groot mogelijk te maken. Alleen Anders Breivik mag dit niet na het verschrikkelijke dat hij op Utøya heeft gedaan in 2011. De foto met het beeld is een herdenkingsmonument dat in alle plaatsen staat waarvan kinderen zijn omgekomen tijdens deze slachtpartij.


De dag erna vroeg de gordijnen open en we zien Stavanger liggen. Op tijd voor de massa van de boot maar na 1,5 uur heb je het meeste wel gezien. Leuk weetje via een oudere Noor: een seehus is de uitsparing bovenaan de houten gebouwen. Deze gebouwen lagen vroeger aan het water en ze konden dan met takels de goederen van de boten halen.


Op de excursie naar het Lysefjord en de Preikestolen zat het weer niet mee, het bleef regenen en door de laaghangende wolken was de Preikestolen niet te zien. Maar het was alsnog een prachtig gezicht om de fjord vanaf het water te zien. En de Nieuw Zeelandse gids vertelde veel over Stavanger: in 1800 was de haringvangst groot, totdat deze vissen ineens verdwenen en alle bedrijven failliet gingen. Er kwam wel ansjovisvangst voor in de plaats maar rond 1950 wilde het stadsbestuur eigenlijk alle oude houten huizen in Gamle platgooien voor commercie. Gelukkig was er iemand die vond dat er wat huizen behouden moesten blijven om te laten zien hoe ze vroeger leefden en nu zijn er zo’n 170 houten huizen nog intact. En Stavanger werd met de vondst van olie weer een rijke stad.


De dag erna vroeg in de haven van Flåm aangekomen en om 12:00 uur staat een ritje met de Flåmsbana op het programma. Deze treinrit van 1 uur gaat van Flåm naar het 860m hoge Myrrdal met onderweg prachtige uitzichten en onderweg een korte stop bij een waterval waar we de Huldra ook nog zagen! Dit mythische wezen lokt mannen de bergen in. In Myrrdal heb je de keuze; neem de trein, wandel naar beneden (21km) of downhill met een mountainbike terug naar Flåm. Dit laatste heb ik gedaan en was zeer de moeite waard, prachtige omgeving waar je doorheen fietst en zo beleef je de natuur toch veel intenser door er middenin te zijn.


Elke avond is er wel entertainment op het schip zoals de dansers van One Step Dance Company die met lichteffecten een prachtige voorstelling gaven van 45 minuten in het theater. Pianisten die verzoeknummers spelen in het Billboard Café of de Ierse zanger Stephen Barry die naast zingen ook nog erg grappig bleek.


Na het uitvaren door het Auerlandsfjord aan het einde van de dag was het genieten, prachtige natuur en vanaf het schip perfect te zien. De laatste dag was wederom een zeedag met gelukkig mooi weer waardoor we getrakteerd werden op een prachtige zonsondergang.


Deze week is voorbijgevlogen en we hebben echt genoten! Het eten was iedere dag fantastisch, anders en vers. Het entertainment van hoog niveau en de service subliem.


Conclusie: cruisen met de HAL is een geweldige manier om te genieten van elkaar en het goede eten en drinken en meerdere plekken te zien zonder er zelf iets voor te hoeven doen. Ik kan het iedereen aanbevelen!

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page