top of page

Op verkenning in Siem Reap

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Ondanks dat ik in totaal vier jaar in deze stad heb mogen wonen, is er veel veranderd de laatste jaren. Was het tijdens mijn eerste bezoek in 2010 nog best lastig om een plek te vinden waar je een lekker kopje koffie kon drinken, nu zit er op elke hoek van de straat wel een leuk koffiebarretje of een groot filiaal van de keten Brown Coffee and Bakery.

De Cambodjanen houden zelf voornamelijk van ijskoffie en gezien worden in zo’n hippe koffietent is ook belangrijk. Ik ben vooral gek op de kleine koffiebarretjes die langs de kant van de weg staan.


En ik was erg benieuwd in hoeverre de stad het ontbreken van ruim twee jaar toeristen had overleefd. Dus heel fijn om na vierenhalf jaar weer even in mijn oude woonplaats te kunnen zijn die na aankomst gelijk weer heel vertrouwd aanvoelde. De eerste avond ging ik eten bij Madame Moch en dat ze me na al die tijd nog herkende vond ik best bijzonder. Voorheen zaten ze aan de andere kant van Taphul Road en was de naam van het restaurant Oun. Ze zaten naast een gezellig uitziend restaurantje waar het altijd druk was terwijl zij amper klanten hadden. Het werd onze vaste lunchplek en de familie waardeerde dat zeer. We moesten regelmatig nieuwe gerechten proeven en de klandizie nam gelukkig toe. In 2018 zijn ze verhuisd naar de overkant, hebben hun naam veranderd, wat plantjes opgehangen en stonden nummer 1 op Tripadvisor. Hoe snel kan het gaan. Gelukkig was er voor mij altijd een plekje ook al stond er een rij met backpackers voor de deur.


Schuin tegenover zit het restaurant genaamd “Try me”, wat prijs en eten betreft vergelijkbaar is maar natuurlijk niet die lieve familie in de keuken heeft staan. In Taphul Road vind je meer van dit soort kleine restaurantjes. My Little Café, The Fresh Fruit Factory, The Source Café en Himalayan Kitchen. Het zijn vaak niet de meest sfeervolle plekjes maar wel met heerlijk eten voor zeer betaalbare prijzen.

Na een dagje op kantoor vond ik het tijd worden om op mijn gemak lopend de stad te gaan verkennen. Dat leverde natuurlijk weer het veelgevraagde “Madame, do you want tuk tuk?” op. Maar met mij basiskennis Khmer kon ik ze vriendelijk bedanken en werd ik beloond met een grote glimlach en kwam het regelmatig tot een gesprek. Zo schoot ik natuurlijk niet echt op.


Mijn eerste stop was bij Smateria, opgezet door Italiaanse dames die prachtige producten maken van muskietennet, leren brommerzittingen en nu ook van gerecycled plastic. Het zijn voornamelijk tassen maar in allerlei soorten en maten. Ook hier werd ik herkend maar dat is ook niet verwonderlijk na alles wat ik hier in het verleden al heb gekocht. Na gezellig bij gekletst te hebben, beloofde ik de verkoopster zeker terug te komen om nog twee mooie exemplaren mee te nemen naar Nederland. Voorheen zat de winkel in een steeg bij Old Market maar ze zijn nu verhuisd naar een mooie zaak voor hotel The Aviary, mijn favoriete hotel in het centrum.
Ik steek over en loop door Hap Guang Street (straat achter de Tep Vong street) waar voorheen het kantoor van de vrijwilligersorganisatie zat waar ik voor gewerkt heb in 2011/2012. Nu zit er een winkeltje Sra May genaamd wat nog wel ondersteund wordt door de organisatie. Ik koop er een toilettas maar ze verkopen ook allerlei andere leuke spulletjes. De straat zelf is nog net zo slechts als 10 jaar geleden terwijl hier echt leuke winkeltjes en de koffiebar Little Red Fox gevestigd zijn. Zeker even de moeite waard om hier voor een goed bakje koffie met iets lekkers binnen te stappen. Dit stukje wordt ook wel Kandal Village genoemd. In 2012 moesten alle winkels en restaurants stel op sprong weg uit Phsar Kandal waar nu een enorm gebouw staat. Waarschijnlijk winkels en een hotel maar voorlopig staat het allemaal nog leeg. Vlakbij vind je bar en restaurant Amun. Een open plek met moderne inrichting maar wel Cambodjaanse gerechten op de kaart. Net wat duurder dan de lokale familierestaurantjes.


Over de brug loop ik naar King’s Road, voorheen een leuke plek met diverse restaurantjes en winkeltjes gebouwd in Cambodjaanse stijl. Het ziet er nu vooral leeg en verlaten uit met als trieste middelpunt de voormalige Blue Pumpkin bakkerij. Embassy, een van de betere restaurants zit er nog wel maar heb ik helaas niet meer zelf kunnen proberen deze keer.


Aan de andere kant van de rivier ligt Old Market (Phsar Chas). In de rivier drijven nog de bloemstukjes die de dag ervoor te water zijn gelaten in het kader van het Waterfestival wat afgelopen drie dagen heeft plaatsgevonden. Er is weer volop bedrijvigheid maar eerlijk gezegd voelt het alsof de luiken recentelijk zijn geopend en alle toeristenspulletjes al die tijd door opgeslagen zijn. Weinig nieuws en vooral heel warm dus ik maak me snel uit de voeten.


Over de brug zie je aan de rechterkant Noi Cafe, een klein koffiebarretje waar je even kunt stoppen om een lekker bakje koffie of thee te drinken. Om de hoek, tegenover de Old Market zitten een aantal leuke winkeltjes zoals Graines de Cambodge waar ze kleurrijke Boeddha’s verkopen en sieraden gemaakt van zaden. Bij Senteurs d’Angkor vind je kruiden, Kampot peper, parfum, balsem, thee, oliën, te veel om op te noemen en allemaal lokaal gemaakt.


Op de hoek zit Elia Greek Kitchen waar ik geluncht hebt. Je kunt er een karaf zelfgemaakte limonade bestellen met helaas wel de suiker er al in. Ik neem de Mixed dips met pitabrood en geniet van de lekkere smeersels zoals tzatziki, humus, dip van biet en aubergine. Ook in Phnom Penh hebben ze twee restaurants (Bassac Lane en Russian Market). Een lekkere plek om te zien wat er allemaal zo rond Phsar Chas gebeurt. Aan de overkant zitten twee oude bekenden, Viva (Mexicaans) en Khmer Kitchen. Viva heeft overigens aan de andere kant Café Central overgenomen dus er zijn nu twee opvallende (lelijke) oranje hoeken in dit gebied.


In dit gebied vind je ook de Alley’s, voorheen gezellige steegjes gevuld met winkeltjes, boetiekjes, restaurants en barretjes. Daar is helaas weinig meer van over maar ik hoop dat dit weer wat in ere hersteld wordt. Sommige zaakjes zoals Blush en Gelato zijn gelukkig nog aanwezig maar de toeloop zal groter zijn in een sfeervollere omgeving.Pubstreet wordt steeds groter en daar ben ik eerlijk gezegd met een grote boog omheen gelopen. Alleen maar harde muziek en de meeste gelegenheden zijn in handen van de Temple Bar. Niet echt mijn ding dus.


Een aantal zaken zijn ook verplaatst. Zo is Jungle Burger van de kant van Wat Bo juist naar Sok San Road verhuisd en Miss Wong van de Alley’s naar Street 26. Deze straat kent inmiddels een aantal leuke plekjes. Je vindt er Tevy’s Place, Footprint Cafe, Laundry Bar en Banlle Restaurant. Laatstgenoemde is van de eigenaar van het voormalige Mie Cafe. Maakte hij toen de beste spareribs van Siem Reap, nu is hij volledig overgestapt op de vegetarische keuken. Gelukkig staat de frozen limepie nog wel op het menu. Een sfeervolle plek met mooie tuin en zeker een aanrader.


Vegetarische en veganistische restaurants vind je steeds meer in Siem Reap. Een aanrader vind ik HeyBong. Wat minder makkelijk te vinden maar een leuke plek met heel goed eten. Mijn Red Khmer Curry was zeer smaakvol en de huisgemaakte drankjes zijn heerlijk verfrissend.


Een plek die ik nog even apart wil benoemen is Wild. Een tropische oase vlakbij Wat Damnak. Alle gerechten worden geserveerd als springrolls, loempia’s dus. Zowel vers als gefrituurd. Daarnaast is het ook nog een cocktailbar dus perfect voor een avondje uit met een drankje en een hapje. Reserveren is wel aan te raden.


In het weekend vindt er een leuke markt plaats met handgemaakte, lokale producten bij Chocolate Gardens. In een ruime tuin met een aantal Khmer huizen kun je koffiedrinken, een hapje eten en kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin of de speelkamer. Een boek uit de bieb lezen is ook mogelijk. Panha Sabay verzorgt hier regelmatig workshops voor kinderen. Chocolate Gardens is wel de hele week geopend en er komen veel Cambodjaanse jongeren.In dezelfde buurt vind je Jomno. Zij omschrijven zichzelf als de moderne Khmer keuken en ze serveren naast een reguliere menukaart ook vegetarische en vegan gerechten. Een restaurant waar ik zelf niet geweest ben maar wat me wel aangeraden werd is Le Cul-de-Sac. De eigenaar had voorheen het restaurant Le Malreux in het centrum van de stad maar serveert nu gerechten bij hem thuis in en sfeervolle tuin.


Ik had nog graag veel meer plekjes willen ontdekken maar een flinke griep gooide helaas roet in het eten. Reden om weer een keertje terug te gaan! O ja, nog wel het vermelden waard was een heerlijk cake van The Muffin Man. Gevestigd aan Sombai Road, de straat achter Chocolate Gardens.


Verder ook goed om te zie dat de gevestigde restaurants als Spoonz, Haven, Malis en Chanrey Tree weer geopend zijn. Over de huidige kwaliteit kan ik helaas geen uitspraak doen.


Maar met genoeg contacten ter plaatse kan ik je altijd informeren over de nieuwe hotspots en insider tips in deze toegangspoort naar Angkor waar gelukkig de sfeer nog steeds heel aangenaam is.

43 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Panha Sabay
Panha Sabay
Jan 03, 2023

Leuke beschrijving van de stad..... en het was de afgelopen weken gezellig druk met toeristen, ook meer en meer Cambodjaanse bezoekers uit Phnom Penh en de andere steden. We waren erg gewend geraakt aan de stilte, maar deze reuring is toch ook wel lekker. En het vergroot de kans dat meer zaakjes open zullen gaan de komende tijd. Ineke

Like
bottom of page