top of page

Verrassend Istanbul en Kleurrijk India

Bijgewerkt op: 26 jun.

Ik ga niet vaak op studiereis maar deze vond ik toch wel heel bijzonder. Een 9-daagse reis naar India met een stopover in Istanbul. India trekt me aan de ene kant aan en stoot me aan de andere kant af. Goed dus om het land eens zelf te ervaren en te zien of alle vooroordelen kloppen.

 

Op 29 mei vertrok ik met twee collega’s van Personal Touch Travel van Schiphol naar Istanbul. In een onverwachte premium comfort stoel was de vlucht te snel voorbij. Vrij     snel hadden we de juiste uitgang gevonden en de persoon die ons naar de taxibus bracht. In iets meer dan een uur stonden we voor ons hotel, Grand Yavuz Otel in Sultanahmet. Als je een overstap van meer dan 20 uur hebt, is een gratis overnachting in Istanbul inbegrepen. Voor businessclass passagiers zelfs twee nachten. Het hotel is niet bijzonder maar verder wel prima en zeer centraal gelegen.

 

Onze lokale agent haalt ons op en te voet lopen we naar Galeyan. Dit restaurant is onderdeel van SURA hotels en zij hebben op deze plek een 4 en 5 sterren hotel. Sura Hagia Sophia Hotel en Sura Design Hotel. We inspecteren beiden al vond ik het 4 sterren designhotel mij meer aanspreken. Sfeervolle inrichting en dakterras met panoramisch uitzicht op de highlights van de stad!

 

Na het ontbijt worden we opgehaald door onze gids van vandaag, Kenan. Hij spreekt goed Engels en legt alles prima uit We bespreken wat we in korte tijd kunnen doen wat inhoudt dat we sommige bezienswaardigheden alleen van buiten zien en in andere dingen wel naar binnen gaan.

 

We starten bij de Hippodrome, daar waar vroeger o a. de paardenraces gehouden werden. Tijdens de Romeinse tijd was dit een beroemde plek voor evenementen, festivals en wagenrennen.

 

Aan dit plein ligt ook de Blauwe Moskee. Van daaruit loop je naar de beroemde Hagia Sophia, geen verwijzing naar een vrouw, sophia betekent wijsheid. Het heeft diverse functies (gehad), kerk, Moskee en museum.

 

Onze volgende stop is een ondergrondse put, Basilica Cisterne. Het is gebouwd op de plek van een voormalige basiliek met meer dan 300 marmeren zuilen waardoor een mysterieuze sfeer ontstaat in dit ondergrondse waterreservoir. Door het gebruik van gekleurd licht en kunstwerken wordt deze sfeer benadrukt. Een aanrader!

De volgende stop is de Spice of Egyptian Bazaar. Veel shops met thee, rozenwater, souvenirs, Turkish delight en uiteraard kruiden. Leuk om even doorheen te lopen maar te veel opdringerige verkopers.

 

We maken nog een boottocht over de Bosphorus zodat we tussen Azië en Europa varen. Daarna lunchen we onder de Galata brug bij Neptun Balik, een heerlijk visrestaurant en volgt de transfer naar het vliegveld.

 

Onze 24 uur Istanbul zitten erop maar ik kom zeker terug. Deze stopover smaakt naar meer!Delhi in vogelvlucht

 

Om 04:40 uur arriveren we in de hoofdstad van India. Mahi van Swagatam wacht ons al op met een bloemenslinger en we krijgen een persoonlijk kado overhandigd, een notitieboek met onze naam er op. Onze chauffeur mr. Singh brengt ons naar het hotel waar we gelijk in kunnen checken.

 

Het Royal Plaza hotel ligt in New Delhi en is in Italiaanse stijl. Beelden, plafondschilderingen en kroonluchters maken het een beetje kitsch maar de kamer die ik heb (suite nummer 424) is ruim en het bed slaapt heerlijk. Meteen even uitgeprobeerd na een lekkere douche. Om 08:30 uur gaan we ontbijten en een half uurtje later is onze stadsgids er. We passen het programma vanwege de hitte wat aan.

 

De eerste stop is het Monument ter ere van Mahatma Ghandi. Op blote voeten lopen we ernaartoe maar er ligt gelukkig wat op de hete tegels. De volgende stop is bij het Rode Fort wat we alleen van de buitenkantbekijken.

 

Per fietstriksja en lopend verkennen we Old Delhi. We hebben die arme man van de riksja maar een flinke fooi gegeven....De echte drukte moet nog komen maar iedereen lacht vriendelijk en is niet opdringerig.

 

We lunchen bij de German Microbrewery. De bierproeverij slaan we nog maar even over...Het eten is erg lekker. Buiten gebakken aardappeltjes allemaal Indiase gerechten waaronder mijn favoriet: butter chicken met garlic naan. Mijn collega's vinden dat ik helemaal straal, ik ben wel op m'n plek in Azië.

 

Humayun’s tombe (1568) is het laatste op het programma vandaag. Het wordt ook wel de Rode Taj Mahal genoemd. Die is ook gebouwd naar voorbeeld van deze tombe.  De zon schijnt meedogenloos en hoe mooi en interessant het ook is, we hebben het allemaal een beetje gehad. We drinken wat in de lobby en hebben een uurtje of 3 voordat we de eigenaar van Swagatam tours ontmoeten. Een hele vriendelijke man die al jaren in het vak zit

 

Het diner vanavond in het hotel is inclusief waarna we nog een drankje buiten op terras doen. De temperatuur is dan best aangenaam. Ook hier brouwen ze hun eigen bier dus tijd voor een koud witbiertje!Agra Fort

 

In ongeveer 4 uur we van Delhi naar Agra. In de stad aangekomen lunchen we bij Molecule, een super hip restaurant in een gebouw waar je zo voorbijrijdt. Het dakterras gebruiken ze alleen inde avonden en er treden regelmatig artiesten en dj's op. Een sfeervolle plek met heerlijk eten!

 

Ons hotel, Clarks Shiraz, was het eerste vijf sterrenhotel in Agra. We worden met alle egards ontvangen door een man of zes en ik schrik als een vrouwtje op me af loopt en een gele stip op mijn voorhoofd plaats. Hij zit dan ook een beetje scheef.  Ik krijg een prachtige kamer (nummer 413) met in de verte uitzicht op het Agra Fort en de Taj Mahal. Het hotel zelf kan hier en daar wel een update gebruiken (met name het zwembad).

 

Mahi neemt het besluit dat we om 16:00 uur naar het Fort gaan en morgen om 05:00 uur naar de Taj Mahal. Daar kunnen wij ons wel in vinden.

 

Er lopen veel Indiase toeristen bij het Fort en wij zijn een grotere bezienswaardigheid dan het Fort zelf. Als zij met ons op de foto willen, maak ik graag een foto van hen. Mooie deal toch?

 

Het diner is in een nieuw hotel in de stad wat we natuurlijk gelijk even inspecteren!

 


De magische Taj Mahal

 

Om 04:30 uur gaat de wekker want we nemen de magische Taj Mahal vandaag. Dat is dan weer een voordeel dat we in het laagseizoen reizen, we kunnen zo overal doorlopen. Mahi wordt nog bijna aangevallen door apen met jonkies.

 

Ik heb al veel foto's van dit iconische bouwwerk gezien maar in het echt is het heel bijzonder. Alle afbeeldingen in het bouwwerk zijn uit het marmer gehakt en ingelegd met gekleurde stenen. Het lijkt alsof het geschilderd is maar hier komt echt vakmanschap aan te pas. Er is maar 1 familie die dit traditionele handwerk mag voortzetten en verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Tja Mahal. Het is helaas bewolkt maar dat levert dan weer andere mooie plaatjes op. Ik ben nog nooit zo vaak op de foto geweest maar ook wel eens leuk als ik er zelf op sta 😉

 

Onze gids van gisteren en vanmorgen stopt weer in en rijdt mee naar The City of Victory. Deze plek was oorspronkelijk als hoofdstad bedoeld maar door gebrek aan drinkwater is deze destijds verplaatst naar Agra. De temperatuur loopt weer op, we moeten langs vele verkopers en we merken dat het weinige slapen en de warmte zijn tol gaat eisen. Ik krijg niet veel mee van het verhaal maar het is mooi om te zien.

 

We hebben een korte koffiestop bij het Lakeview hotel en restaurant, normaal gesproken lunchen ze hier maar het is nu nog te vroeg. De eigenaar maakt foto's van ons en plaatst het op Insta als zijnde de "business ladies."

 

Het is vanaf hier nog zo'n 5 uur rijden naar Jaipur. We lunchen bij Hotel Lilypool waar we ze grote familiekamers hebben. Het eten zorgt weer voor verrassende smaken.

Daarna rijden we naar ons heritagehotel voor de komende twee nachten, Mandala

Haveli. Ik heb een zeer ruime kamer met hemelbed en zithoek (nr. 202).

 


Jaipur, de Roze Stad

 

Mahi nodigde ons gisteren nog uit voor een fietstour om 05:00 uur maar met een drukke dag voor de boeg, leek ons dat geen goed idee.

 

We starten om 08:45 uur en krijgen uitleg waarom Jaipur "de roze stad" genoemd wordt.

De stad werd geverfd voor het bezoek van de prins van Wales, en zijn eerste woorden waren: " Nice Pink city." Maar, eigenlijk is het terracotta....

Het is de hoofdstad van Rajasthan met “slechts” 5 miljoen inwoners. De plattegrond van de stad is mede gebaseerd op de indeling van ons eigen Amsterdam al zijn hier geen grachten te vinden. Bij de stoplichten zie je overal schaduwdoeken geplaatst voor de zon.  Mei en juni zijn hier de heetste maanden.

 

Na een fotostop bij een iconisch gebouw (Hawa Mahal) bezoeken we per jeep het Amber Fort, echt heel mooi. Schitterende muren en schilderingen, gelegen op een berg. Veel bruiloftsfoto's worden er gemaakt en je hebt een mooi uitzicht. Weer heel anders dan de forten/paleizen die we tot nu toe hebben gezien.

 

Daarna bezoeken we het stadspaleis. Een deel is maar toegankelijk omdat de koning er nog woont. Veel pracht en praal binnen, een galerij met de prachtige kleding en stoffen door de jaren heen, de wachten met de grote snorren en er is een school waar de kunst van dans, muziek en schilderen onderwezen wordt.

 

Dan nog snel een bezoek aan het Solar Observatory waar allerlei instrumenten staan om de tijd te bepalen aan de hand van de zon. Ook voor alle sterrenbeelden is een apart instrument.

 

Er is hier haast geen schaduw en de zon brandt inmiddels hevig. Ik heb er voor mijn gevoel weinig last van. Goed geslapen, lekker ontbeten, veel water gedronken en toch word ik niet goed tijdens een lunch bij Choubara. Heeft niets met het eten te maken maar alles met de hitte. Blijkbaar was het weinige zweten geen goed teken. Er wordt gelijk goed voor me gezorgd en als ik weer een beetje bijgetrokken ben, rijden we naar het hotel.

 

In de avond gaan we eten bij het Shahpura house, een wat luxer heritage hotel. Ze hebben er meerderen in India. De inrichting is echt over de top terwijl de ruime kamers vrij eenvoudig zijn. We drinken er een heerlijke Indiase wijn, Sula.

 Jodhpur, de Blauwe Stad

 

We vertrekken om 08:30 uur vanaf het hotel richting Jodhpur. Een lange rit voor de boeg van zo'n uur of zes. De bedoeling is aan het einde van de middag de eerste bezienswaardigheid te bezoeken i.p.v. alles morgen op 1 dag. Het belooft weer een warme dag te worden....

 

Na 2,5 uur hebben we de eerste sanitaire stop met een hurktoilet, altijd een uitdaging!

 

De lunch nuttigen we bij Midway Megh- Malhar. We krijgen een soort broodballetjes die we uit elkaar moeten halen en dan gaat daarover de saus. Erg lekker maar het vult enorm! Het twee keer per dag warm en best veel eten is sowieso wennen ondanks dat alles heerlijk smaakt. We hebben al een week niks Westers meer op 😉.

 

Rond 15:00 uur komen wij ons sfeervolle hotel aan, Rabanka Palace. Ook hier weer ontvangst met stip en bloemenslinger, het begint te wennen. Ik heb een ruime kamer op de begane grond (103).

 

Snel opfrissen want om 16:00 uur staat onze gids Raj al op ons te wachten.  We bezoeken het Mehrangarh Fort. De stad is gesticht door Rao Jodha en naar hem vernoemd. Steden eindigen op "pur" zijn gesticht/veroverd door Hindoes, eindigend op "abbat" door moslims. Weer een prachtig paleis/museum met een mooi uitzicht over de nieuwe stad. En ook hier zijn wij weer de bezienswaardigheid....

 

Na het bezoek aan het Fort gaan we nog even de lokale markt op, altijd een beleving. We worden niet lastiggevallen maar wel aangestaard.

 

Het diner is pas laat. Om 20:15 uur lopen we naar het prachtige, naastgelegen hotel The Ajit Bhawan. Eigendom van de voormalige Koninklijk familie die er nog steeds naast woont en de inrichting van het hotel bepaald. De zoon is een beroemde interieurontwerper.

 

Echt een bijzondere plek met kamers die op tenten lijken, ronde village suites en hele ruime suites in bijzondere kleuren. Mooi aangelegd zwembad en diverse restaurants. We eten buiten in het Garden restaurant wat alleen kan door de enorme airco's die voor enige verkoeling zorgen. Op het grote tv-scherm is het wereldkampioenschap cricket te volgen, een grote sport hier. We ervaren ook nog gelijk wat vuurwerk, de verkiezingsuitslag is bekend en iemand van de provincie Rajasthan heeft gewonnen. Vanwege de verkiezingen is het hele land vandaag drooggelegd dus gaan we aan de mocktails.
Een bijzondere route naar Udaipur

 

Voor het eerst hebben we gebruik gemaakt van onze meegebrachte zwemkleding! Even opfrissen voor het ontbijt. Na het uitchecken krijgen we nog snel een inspectie van 2 kamers.

 

Dan de auto in voor de eerste stop, de Jain tempel in Ranakpur. Op blote voeten over het hete, oncomfortabele tapijt, gezellig kletsen met de dames en heren van de toegangscontrole, telefoon, camera en snoep inleveren. Je komt er niet zomaar in. Binnen blijkt het echt een waar meesterstuk te zijn van prachtige snijwerk en afbeeldingen. Jammer dat we geen foto's mogen maken maar het is niet anders.

 

Weer terug halen we onze mentos, dextro en smintjes op waarna de brutale vraag volgt of ze er wat van mogen hebben. Er blijft maar weinig over... 

 

Een klein stukje rijden en dan stoppen we bij de The Trishala Villa's waar we na ontvangst met stip en ketting, een heerlijke lunch geserveerd krijgen en een korte inspectie doen. Ze zijn pas een maand of 8 open en het er zeer goed uit. In dit gebied kun je ook safari's doen dus een mooie gelegenheid om er wat langer te blijven.

 

Wij moeten echter weer door! We doen zo'n 3,5 uur over een leuk stuk langs kleine dorpjes. Weer eens wat anders dan de snelweg.

 

Rond 17:00 uur komen we aan in Udaipur maar ons heritage hotel ligt in de oude stad waar de bus niet mag komen dus gaan we met de tuk tuk. Die heeft wel enige moeite om naar boven te komen dus dat wordt een hilarisch ritje.

 

We slapen twee nachten in Karohi Havali met een prachtig uitzicht over de oude stad. Ik heb kamer 203 met een groot bed, een bank in het raamkozijn en een kleine badkamer. Helemaal prima, de gastheer van het hotel is een schatje. Hij laat ons het panorama dakterras zien en daar is het rond 18:00 uur heel aangenaam omdat je aan het water zit. We drinken koffie en een wijntje voordat we gaan eten.

 

Het restaurant ligt aan de andere kant van het water dus met z'n viertjes weer in de tuk tuk. We gaan nu voornamelijk naar beneden dus dat gaat beter. We eten op een mooi dakterras bij Khamma Ghani restaurant. Ik ben zoveel  eten dagelijks niet gewend en begin last te krijgen van een vol gevoel. Kleine beetjes geproefd en het smaakte allemaal weer heerlijk. Ik drink er een Watermelon Merlot bij (mocktail).

 

Weer een hilarisch tuk tuk ritje terug (nu wel bergop) en daarna nog een wijntje op het dakterras van het hotel. Een mooie stad om deze studiereis te eindigen voordat we op 7 juni terug naar Delhi vliegen.

 City tour Udaipur

 

Vandaag gaan we te voet de Oude Stad verkennen. Onze gids is een oudere, vrolijke man die dit werk al 20 jaar doet. Vanuit mijn raam zie ik mensen aan de overkant zwemmen en als we dichterbij komen zijn het vooral veel jonge kinderen. Verderop in de rivier schijnt er een krokodil van 6 meter te leven, dat is toch een minder fijn idee...

 

We bezoeken als eerste een tempel die weer rijk versierd is en veel betekenis heeft. Slippers uit en dan een rondje lopen. Foto's nemen mag maar dat voelt nooit goed als mensen aan het bidden zijn.

 

De volgende stop is het City Palace. De huidige regering heeft alle koningshuizen afgeschaft en de families moeten dus zelf geld genereren om de paleizen te onderhouden. Deze familie heeft een aantal hotels, twee liggen tegen het Paleis en er wordt entree gevraagd. Het is best een aardig oppervlak met zowel een gedeelte voor de Koning als de Koningin. Er is veel te zien en er zijn nogal wat smalle trappen. Er zijn zelfs Delfts Blauwe tegels te vinden! Als je slecht ter been bent, is dit paleis niet te bezoeken.

 

We lopen naar beneden waar mr. Singh klaar staat met de auto. Even de airco in...we rijden naar een park waar de Koningin vaak verbleef. Een deel is in gebruik maar ook een deel openbaar voor het publiek. Er zijn vooral veel fonteinen wat heerlijk verkoelend is op zo'n warme dag!

 

We lunchen bij weer een Shahpura hotel (Barliyas) en bekijken een aantal hele ruime kamers. Het hotel wordt vooral geboekt als mensen liever niet in de oude stad willen verblijven. Om de hoek ligt een tweede boetieklocatie, Dev Panache.

 

Bij terugkomst hebben we drie uurtjes vrij. Het is alweer zo warm dat we op de kamer blijven, wat werken en sociale media bijhouden. Ook mijn koffer kan wel een reorganisatie gebruiken!

 

Vanavond gaan we bij een lokale familie eten/koken. Om 17:00 uur worden we opgehaald en hartelijk ontvangen bij Hany & Abi. Tijdens de welkomstthee merk ik dat mijn smaak verdwenen is.  Door al die airco's snotter ik wat af. Beetje jammer dat het net nu gebeurt.

 

We gaan groenten kopen, helpen bij de bereiding van de ladyfingers, bekijken het trouwalbum van hun (gearrangeerde) bruiloft, aanschouwen de bereiding van de lalmas op het dakterras terwijl op onze handen een henna afbeelding wordt gemaakt. Het bereiden duurt best lang dus uiteindelijk eten we na negenen. Voor Indiërs gebruikelijk, voor ons wat minder. De rest vindt het erg lekker, ik kan helaas geen oordeel geven. We hebben veel geleerd over de Rasputh cultuur en gebruiken, een bijzondere avond!